• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
/ 03-11-2025 15:25:45

Fremragende, prisvenlige alternativer til Champagne!


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Det kom for nyligt frem, at salget af Champagne sidste år led et alvorligt knæk med en nedgang på hele 10 %. Decanter kom herefter med en artikel, der beskriver, hvordan kunder i stigende grad finder gode, billige alternativer fra andre regioner til at slukke boble-tørsten. Derfor vil vi i dette blogindlæg se nærmere på 4 mousserende vine, der givetvis står bag en del stjålne markedsandele fra Champagne. 

"Måske står vi overfor slutningen på en æra"

Citatet her kommer fra præsidenten for fransk vineksport, Gabriel Picard, der ved den store vinmesse i Paris "Wine Paris", udtalte følgende til Decanter:
"There
is undoubtedly a shift in consumption patterns, and maybe the end of a phenomenon of ultra-premiumisation," med henvisning til at især Champagne og Bordeaux lider voldsomt på salgsfronten i øjeblikket. Hvad angår Champagne, så går forklaringen på, at forbrugerne i stigende grad finder fuldgode alternativer fra eksempelvis Loire-dalen, Alsace eller Bourgogne. For mens Frankrig mest værdifulde eksportvare, Champagne, mistede hele 10 % af salget sidste år, så kunne Crémant de Loire og Crémant d'Alsace præstere væsentlige fremgange på 8 %. 

Nuvel, Champagne vil nok altid spille en ekstremt afgørende rolle på det globale vinmarked, men det er ikke desto mindre interessant at se, hvordan luksus-brands ikke blindt kan hæve priserne eller sågar holde fast i de nuværende. Lad os lægge de tørre tal til side for nu og i stedet kigge nærmere på, hvor forbrugerne i stedet lægger deres penge, når der skal mousserende vin i glasset. 

Cremant d'Alsace - et lyspunkt for en presset region

Gustave Cremant

Alsace er en af verdens mest traditionsrige vinregioner, men det er samtidig en region, der kæmper med at finde fodfæste i den moderne vinverden, hvor konkurrencen er hårdere end nogensinde.  

"Selling Alsace wines has become quite a struggle. The tall, thin green bottles they are sold in used to be a staple on French supermarket shelves but the supermarkets are buying less and less from Alsace." - Jancis Robinson

Jeg har tidligere skrevet en lille reportage fra vores besøg hos Gustave Lorentz i Alsace. Du kan læse et særskilt blogindlæg om besøget her. Under vores besøg fandt vi ud af, at Alsace har stjålet anselige markedsandele fra Champagne med deres skønne Crémant'er. De er alle fremstillet efter Méthode traditionelle eller "Champagne-metoden", hvor andengæringen sker på flasken, så vi får de finde og elegante bobler. 

Mit go-to valg fra Gustave Lorentz er deres årgangscremant, som er skabt i en knastør Zero dósage-stil. Dvs. der ikke er tilsat noget sukker til den endelige vin og vi ender dermed et restsukkerindhold på blot 1,5 gram.

Til trods for en pris et godt stykke under 150 kroner får du ufatteligt meget for pengene og denne sprøde Crémant har sågar modnet i hele 30 måneder i kontakt med de fine gærrester. En kanon Crémant til østers eller nypillede fjordrejer. 

Du finder Gustave Lorentz "Zero dósage" Cremant her

Sekt fra en tysk kultvinmager

Nu skal vi til en flaske, der på alle måder hører til i et blogindlæg med denne titel. En af mine gode kolleger serverede flasken blidt og alle i det vinkyndige selskab gættede straks rosé-Champagne. Men det er ikke Champagne. Det er Sekt fra Baden, hvor Hanspeter Ziereisen holder til. Når man ser denne ørntvist-dekorerede flaske må man bare konstatere, at hvad han mangler æstetisk sans gør han heldigvis op for i flasken. Hold nu op for en flaske og jeg vil opfordre dig til at læse diverse anmeldelser inde på produktet. Her skinner det tydeligt igennem, hvordan den også tager fusen på kritikerne.

Ohrechrübler er skabt på håndplukkede Regent og Pinot Noir-druer fra Hans Peters perfekt sydvendte “Grand Cru”-mark, Efringer Oelberg. Jordbunden er den pureste rene Jura-kalk, hvilket forklarer vinens utrolige finesse og champagnelignende mineralitet.

I bedste Bollinger-stil modner basisvinen fra topåret 2019 hele 22 måneder på egetæsfade, der føjer elegante krydderier og kompleksitet til smagen. Herefter følger andengæringen på flaske, hvor 3 års yderligere liggetid på de fine gærrester fuldender Ohrechübler med de fineste bobler og komplekse, champagneligende brødnoter.

Køb Ziereisen Ohrechrübler Sekt Rosé lige her

Det eneste Bourgogne, der er ALT for billigt!

Vi vender næsen mod Frankrig igen for at finde det næste gode Champagne-alternativ. Det finder vi paradoksalt nok i prestigefyldte Bourgogne, som ellers har været et område, hvor value for money har været svært at få øje på. Men på Crémant-fronten er de i særklasse og i vores sortiment råder vi over traditionsrige Veuve Ambal, der er Frankrigs absolut førende producent af Crémant. Deres "Grande Cuvee" er #1 på salgslisterne i Frankrig og er samtidig en af Supervins mest efterspurgte vine.

Alligevel vil jeg anbefale dig at gå et lille nøk op af Veuve Ambals kvalitetsstige og tage deres årgangs-Crémant, der fuldendes med komplekse, ristede "champagnenoter" fra den 18 måneder lange flaskemodning på de fine gærrester. Se blot, hvad anmelderne siger om Crémanten - et helt eminent køb, når Champagne-tørsten skal slukkes og der samtidig skal spares på kontoen. 

"94 points. Superlækker frisk og dyb. Det gør denne årgangs-Cremant til en virkelig flot oplevelse, hvor der er nuancer i dybden, selvom den tørre og sprøde stil er bevaret til fulde. " - Flaskehalsen(tidl. årg.)

Køb Veuve Ambals årgangs-Crémant her

Cava i førsteklasses kvalitet, der kan slå Vintage Champagne!

Når det kommer til gode Champagne-alternativer er vi nødt til at tale om Cava. De spanske mousserende vine fra Catalonien er altid fremstillet efter Champagne-metoden og det kan godt komme lidt bag på en, når man ser, hvor billig Cava nogle gange kan blive. Tager man fat i de lidt mere seriøse udgaver, så kan du få oplevelser, som meget sjældent kan matches af andre til prisen. 

Og man får særligt meget for pengene hos Villa Conchis Gran Reserva-Cava. Her taler vi Cava af så høj kvalitet, at den i blindsmagning har slået den ene Vintage Champagne efter den anden hos International Wine Challenge, hvor den med 96 points løb med titlen ”Spanish Sparkling Trophy”. Siden da har den luksuriøse flagskibs-Cava udviklet sig til at blive et af vores bedste Champagner-alternativer.

De delikate Vintage-bobler kommer fra nogle af de bedste marker i Penedes Alta, der er centrum for produktionen af de bedste Cava’er. Her høster Villa Conchi deres druer fra gamle +40 år gamle vinstokke i 500-800 meters højde, der giver en perfekt sprødhed til Cava’en.

30 måneders modning på bærmen giver Champagne-lignende strejf af toast, tarte tatin, og vanilje til den komplekse smag. Efter 3 års kældermodning er Villa Conchis Gran Reserva-flagskib i perfekt topform til at vise alle boble-entusiaster, hvor stor Cava kan blive.

Køb Villa Conchis Gran Reserva Cava 2022 lige her