• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 15-07-2021 11:40:40

De krævende vine


Af Thor Gottschalk Rasmussen

"En god vin til prisen." Det er et af de budskaber du ofte hører i vinverdenen. Måske forbinder du det mest med vine til en halvtredser, men det gør sig i særlig grad også gældende, når vi snakker om dyrere vine til 300 kroner eller 1000 kroner. I dette blogindlæg ser vi nærmere nogle af de tilsyneladende "dyre" vine i Supervins sortiment, men som faktisk er "gode køb til prisen", når man ser på, hvor krævende en fremstillings-metode de har været igennem. 

 

Vidunderet Viracocha

Lopez Cristobals nye kultvin Viracocha er et godt eksempel på en vin

Lopez-Cristobal-Viracocha-æske

, der skriger value-for-money selvom prisen når over de 1000 kroner i udsalgspris. Sjældent har vi set så krævende en fremstilling af en vin. Ikke nok med at klaserne håndhøstes fra 80 år gamle stokke på enkeltmarken Mago del Machín. Én efter én udvælges perfekte druer på hver klase. Et ufatteligt arbejde, der begrænser produktionen til kun 2 franske fade, hvor vinen ligger i knap halvandet år. Efter aftapningen modner vinen i yderligere 2 år inden frigivelse. Det er ikke så mærkeligt, at Viracocha var tæt på at ramme de 100 point, da Houlbergs vinblog anmeldte den. 
Du kan læse mere Lopez Cristobals utrolige vin lige her.  

 

Juleaften på en iskold, stejl skråning 

Eiswein er en af de mest strabadserende vin-typer at fremstille overhovedet. For at lave Eiswein kræver det at temperaturerne kommer under -8 grader omkring høsttidspunktet, der typisk ligger i december måned. Det er ikke unormalt er vinbønderne er ude i juledagene kl. 05.00 om morgenen på de stejle skråninger for at høste druerne. Frosten gør at druerne opkoncentrerer smag, sukker og syre, som omdannes til flydende og koncentreret eliksir. Så når du står med en flaske Eiswein i hånden, så tænk på, hvor imponerende et arbejde, der ligger bag. 

Har du lyst til at prøve Eiswein, så læs mere om Weingut Hubers eliksir her: 

 Eiswein

 

Et atomkraftværk af en Chateauneuf du Pape

Noget af de mest vanvittige vi nogensinde har oplevet. Xaviers Chateauneuf du Pape 2010 vil ikke kun blive husket for dens himmelråbende god smag, men også for måden den blev lavet på. 

Xavier fik specialfremstillet 13 fade med rustfrie metalringe, hvori blev påfyldt efter nænsom gæring og ekstraktion. Fadene blev lukket til og sænket ned i de gamle cementtanke. Derefter fyldte de tankene med vin, således at fadene ingen forbindelse havde med ilt overhovedet.

Efter 60 måneder, i 2016, blev fadene taget op og vinen tappet på flaske, hvor den modnede i yderligere et år. Resultatet beskrives bedst af Robert Parker: "...a singular, exotic beauty that I wish every reader could taste!". At kunne opdrive sådan en flaske til under 1000 kroner fra den muligvis bedste årgang i Rhônes historie - ja det er efter vores mening et kup!

Se Xaviers mesterværk her: 

 

Xavier Chateauneuf du pape 2010

 

"Den bedste Riesling jeg nogensinde har smagt"
Sådan lød det fra sommelieren, Mads Abrahamsson, da han smagte Gustave Lorentz' Riesling Addict 1.23. Vinen er fremstillet på 100% Riesling-druer fra de tre bedste parceller på Altenberg de Bergheim, en af de største Grand Cru’er i Alsace. Her gennemgår man nøjsomt alle tre parceller, hvor man udvælger perfekte druer til vinen.

Efter så krævende en selekteringsproces skulle man tro, at Gustave Lorentz havde travlt med at sælge vinen og få nogle penge i kassen, men nej. De venter i hele 7 år med at frigive vinen, så den er perfekt modnet, når kunden køber den. Det er den slags passion og faglige stolthed, der skaber nogle af verdens bedste vine. 
Se mere om Riesling Addict 1.23 her: 

 

addict_1.23_gustave_lorentz-1

 

 

100 år gamle vinstokke på umulige skråninger

Vi slutter vores rundtur af krævende vine hos Domaine Guy Farge i Nord Rhône. Her råder Guy over disse mere end 100 år gamle Syrah-vinstokke, der er placeret på så stejle skråninger, at selv bjerggederne har svært ved at holde balancen. Tænk på, hvor udmattende det må være at passe og pleje vinstokkene for slet ikke at tale om høsten. 

Udbyttet fra disse oldinge-vinstokke er ubegribeligt lille og produktionerne er derfor enormt begrænsede. Til gengæld er de få druer som stokkene producerer af så smagsintens kvalitet, at Guy Farge har kunnet lave 96 points vine ud af dem (hos Decanter). Du finder alle Guy Farges vine her: 

 

passion_de_terrasses