• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
/ 16-11-2020 10:21:09

Danske klassikere: Vin til stegt flæsk med persillesovs


Af Malene Bach

Stegt flæsk med persillesovs er en rigtig klassiker. Danskerne er faktisk så vilde med retten, at den blev kåret som Danmarks nationalret i 2014. Det affødte livlig diskussion, men 27.893 var i hvert fald enige om at tildele retten den ærefulde titel. Både karbonader og hakkebøffer sakkede bagud, og selv smørrebrød måtte nøjes med en andenplads på listen over danskernes kulinariske favoritter. Den nordisk inspirerede køkken hitter ude i verden, og flere søger tilbage til de gamle klassikere i hjemmet. Eller også optræder retterne som nyfortolkninger på moderne Michelin-restauranter og indgår i minimale portionsanretninger på de hvidklædte borde. Men lad os gå i flæsket på sagen. Stegt flæsk serveres traditionelt med en lys persillesovs og kartofler. Mange foretrækker at drikke øl til den salte ret, men man kan sagtens drikke vin til denne tidsløse og kalorierige klassiker! Faktisk er valget mellem rødvin, hvidvin og rosévin mere eller mindre frit. Læs med her og få nogle forslag til, hvad du kan servere til retten. NB.: Klik på billederne for at læse mere om vinene.

Hvidvinsforslag nr. 1: Fed og fyldig Chardonnay

Da der er tale om kød, der er stegt, må hvidvinen gerne have en vis fedme og fylde - og tillige være fadlagret. Man kan gå flere veje. F.eks. kan du vælge en fed californisk Chardonnay, der vil fungere fortrinligt til den sprøde, fedtglinsende skorpe. Skal det være i den lidt dyrere ende, kan du snuppe en Meursault eller Puligny-Montrachet fra Bourgogne. Det er den sikre stairway to heaven for mange. Men hvis du synes, at det bliver for meget med fedme både i maden og i vinen, så se næste forslag.

raeburn (2)

 

Hvidvinsforslag nr. 2: Frisk og tør hvidvin

En  tør Riesling fra Tyskland, der har en høj syre og en god mundrensende effekt, vil være det oplagte valg i denne forbindelse. Det gør dog ikke noget, hvis den har fået noget sol og varme, så den har en vis fylde til at give den tunge ret lidt modspil. En rig, koncentreret og dyb Riesling som denne vil virkelig komme til sin ret her:

 

tesch-krone_x_1 (2)

 

 

Rødvinsforslag nr. 1: Vin med en urtet karkter

Drømmer du om at tage en tur til Rhône - eller er du bare svært glad for vinene herfra? Så armér 0dig gerne med din bedste Côtes du Rhône. Hvis det skal være endnu finere, kan du hive en af cru'erne frem - såsom en Vacqueyras eller Gigondas - eller pavevinen over dem alle: Chateauneuf-du-Pape. Et sikkert valg, der går til det meste! Mindre kan dog også gøre det... Prøv også gerne en spansk Garnacha med høj alkohol, samt god fylde og frugt.

 

xavier cotes du rhone vielles (2)

 

 

Rødvinsforslag nr. 2: Pinot Noir i alle afskygninger

Du kan dog også vælge en vin i den lidt lettere ende såsom en tysk Spätburgunder (Pinot Noir) eller klassisk rød Bourgogne. En oversøisk Pinot Noir vil især stå godt til retten på grund af dens - ofte - solmodne og mere fyldige frugt, der i øvrigt tiltaler mange.

 

 

calista (2)

 

Mulighederne er mange, men det gør ikke nødvendigvis valget nemmere, ofte kun ubeslutsomheden større. Se flere vinforslag nedenfor. God fornøjelse med valget af vin til din middag! 😊