Guides & Områder / 20-07-2018 15:03:18

D.O. Toro - spansk rødvin i verdensklasse


Af Isak Broe DipWSET

D.O. Toro er det nye Ribera del Duero – bare billigere! Supervin zoomer ind på Spaniens helt hotte vinregion, der byder på rødvine med saft, kraft – og raffinement.

Vi er i det nordvestlige Spanien, i hjertet af Castilla y Léon. Toro er placeret langs Duero-floden, i smørhullet mellem berømte Ribera del Duero (mod øst) og ”Portvinsland” (mod vest).

 

Toros vinrevolution - fra rustikke til raffinerede rødvine

Frem til for 20 år siden fandtes der kun 7 vinhuse i Toro, og vinkvaliteten var klart mere rustik og ujævn end hos nabovinene fra Ribera del Duero. Men i 1998 bliver en Toro-rødvin, nu i moderne Ribera-stil, topanmeldt hos Robert Parker. Og i samme periode rykker legendariske Vega-Sicilia ind - med etablering af et selvstændigt vinhus i Toro.

Himmelflugten når et nyt højdepunkt i 2004, da Parker tildeler en Toro-rødvin de forjættede 100 points, vinverdenens svar på 3 Michelin-stjerner. Toro er nu på alles læber, og det vælter frem med nye vinhuse og investeringer – bl.a. fra luksuskoncernen LVMH, som ejer Chateau d’Yquem og Chateau Cheval Blanc. I dag er der mere end 60 vinproducenter i Toro, og kvaliteten er højere end nogensinde før.

Men hvad er hemmeligheden bag Toros hæsblæsende succeshistorie? Svaret ligger i detaljerne.

 

IMG_20150910_184443695

Tinta de Toro – en særlig klon af Tempranillo-druen

Den lokale klon af Tempranillo, Tinta de Toro, giver bittesmå og tykskallede druer med ekstra højt indhold af sukker, farve, smag og tannin. I gamle dage var Toro-vin populær, fordi høj alkohol og tannin gjorde vinene særligt modstandsdygtige i forhold til oxidering og mikrobiologisk fordærv. I moderne tid har visse Ribera del Duero-producenter efter sigende brugt druer fra Toro til at give ekstra farve og krop til sine rødvine.

 

Gamle vinstokke en masse

Druernes særlige kvalitet hænger nøje sammen med vinstokkenes alder. Gamle vinplanter har dybe rodnet og avler få, små og smagsintense druer. I Toro er mere end hver tredje vinstok +60 år gammel. En del af regionens fritstående ”buskvine” stammer helt tilbage fra 1800-tallet - fra perioden før phylloxeras indtog i Europa. Den frygtede vinlus trives nemlig ikke i Toros sandede jord.

 

Sol og varme – med køligt modspil

Toro har en tør, varm og solrig vækstsæson. Markenes beliggenhed i 600 til 800 meters højde giver dog en vigtig vekselvirkning, i form af kølige nætter og morgener. Heraf følger en mere langtrukken druemodning, som bedre bevarer druernes aromatiske finesse og syrefriskhed. Som resultat byder Toro-rødvin på dybfarvet solmoden bærfrugt - men også på overraskende raffinement og elegance.

 

Verdensklasse til prisen

Sidste trumf i ærmet er prisniveauet. Selv Toros absolutte kultvine er væsentlig billigere end alternativer med tilsvarende ratings fra Ribera del Duero. Og i den modsatte ende af skalaen finder vi en perlerække af flot anmeldte rødvine - til ofte chokerende gunstige priser!

KLIK HER for Supervin sortiment af rødvin fra D.O. Toro