• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 14-12-2020 19:33:38

Champagnes historie del 1: Kærlighed til bobler


Af Malene Bach

Champagne. Vinen, der tilbage i tiden blev betragtet som en fejl og fik tilnavnet ''den onde vin''. Ren djævelskab på flaske, som ikke sådan var til at styre! Eller sådan blev den mousserende vin betragtet førhen i Champagne, hvor bobler i vin var uønskede. Det var inden, at vinen kom på mode hos de finere lag i England, der slubrede de perlende dråber i sig. Det var inden Champagnes moderne æra. For Champagne er ikke bare et symbol på luksus og vellevned, men symbolet! Læs med her, hvor vi vil dykke ned i de eksklusive boblers historie.

 

iStock-1183103869

 

Kulsyre og kærlighed

Kulsyre i vinene, der fik propperne til at springe, var udbredt under de kølige forhold i det legendariske område og har længe været kendt. Gæringen stoppede ofte i løbet af vinteren, når temperaturen styrtdykkede og gik typisk i gang igen om sommeren, efter vinen var hældt på flaske eller en lukket beholder. Som bekendt dannes der CO2 under denne gæringsproces, der ikke kan undslippe flasken og derved skabes de magiske bobler, som englænderne kom til at holde så meget af af. En kærlighed, der senere spredte sig til resten af verden. 

 

dom p

 

Dom Pérignon er blevet synonym med Champagne

Det var forbudt at eksportere vin i flaske indtil 1728. I stedet blev vinen hældt på et fad og aftappet, når den nåede London. Benediktinermunken Dom Pérignon, som de fleste kender af navn, var en vigtig figur i Champagnes historie, da han bla. eksperimenterede med at lave hvidvin på blå druer, men opfindelsen af boblevinen kan han næppe tage æren for. Han er dog for mange blevet synonym med Champagne, og i dag produceres der sublim kvalitet under champagnemærket opkaldt efter ham, og Dom P. er i dag et af verdens stærkeste vinbrands under LVMH-gruppen. Der er dog også mange andre mindre kendte mærker, som laver Champagne af høj kvalitet, heriblandt Charles Orban, G.H.Martel-gruppen og P. Louis Martin for blot at nævne nogle få.

 

Frankofili og flasker, der eksploderede

Franskmændene endte dog også med at hoppe på boblebølgen, og i en tid med en udbredt frankofili i store dele af Europa, hvor hoffet vigtede sig af deres franske gloser, er det måske ikke så underligt. Der var dog det, at Champagne var temmelig dyrt at lave - og en stor andel af flaskerne eksploderede simpelthen på grund af trykket i flasken. Penge hældt lige ud af vinduet - eller flasken, om man vil... Derfor var Champagne en luksus fra først til sidst. Først opfindelsen af mere holdbare flasker kickstartede for alvor eksporten af kulsyremagien, der senere skulle vinde så stor udbredelse i verden.

 

iStock-182224703

 

Afgørende opdagelser: Styr på sagerne

Et andet stort fremskridt kom listende. Man begyndte nemlig at udforske sukkerets betydning for gæringen. Man fandt ud af, at sukker forstærkede andengæringen og øgede mængden af kulsyre i flasken. Senere gravede man dybere ned i mekanismerne med Louis Pasteur som nøgleperson, og nu forstod man, at man kunne tilsætte sukker for at styre trykket og opnå en bedre mousse. Veuve Cliquots opfindelse af pupitre blev ligeledes en milepæl i Champagnes efterhånden lange historie, hvor man kunne samle bundfaldet ved at lade flaskerne stå på skrå i en holder (se ovenfor). Førhen måtte man møjsommeligt fjerne bundfaldet ved at omhælde vinen. Temmelig krævende og besværligt - selv for en erfaren winemaker!

 

iStock-480070518

 

Fra tøj til Champagne

Langsomt, men sikkert øgedes produktionen af Champagne. Særligt i 1820'erne og 30'erne, hvor økonomien buldrede derudaf, og Champagneindustrien i stigende grad tog tekstilindustriens plads. Flere tekstilfolk konverterede deres metier til Champagne-produktion, f.eks. Ruinart og Clicquot, der begge kom fra tekstilbranchen. En ny industri var skabt, der senere skulle komme til at omsætte for milliarder. Champagnes æra var begyndt.

 

Læs med i anden del, hvor vi vil dykke ned i Champagnes historie i nyere tid.

 

Se vores store udvalg af Champagne ved at klikke her.