• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 15-12-2023 08:26:15

Champagne til kransekage?


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Årets sidste festdag nærmer sig med hastige skridt og for de fleste bliver det fejret med bobler og kransekage kl. 24.00. Det er næsten en tradition på linje med 90-års fødselsdagen at diskutere, hvilke bobler, der skal serveres til kransekagen. Skal det være Champagne og i så fald hvilken? I dette blogindlæg guider vi dig til gode mousserende vinforslag, som du med sikkerhed kan matche til den lækre kransekage. 

Doux blog

"Champagne til kransekagen dur ikke" - forkert!

Kransekage er jo som bekendt en meget sød kage, der er baseret på gavmilde mængder marcipan og sukker. Derfor kræver det også en vis mængde sødme i boblerne til at skabe et harmonisk smagsmatch og det kan man altså godt finde i ægte Champagne - det handler bare om at finde den rigtige variant. Vi anbefaler, at du styrer udenom Champagner med betegnelserne "Zero dosage", "Brut Nature" og "Brut", der alle er tørre Champagner i større eller mindre grad. Disse Champagner vil fuldstændig krakelere i mødet med den søde kage, men går du til gengæld efter "Sec", "Demi-Sec" eller "Doux", så får du tilpas med sødme og fin balance i smagen. 

Vil du være på den helt sikre side, så vælger du G.H. Martels "Doux" Champagne, der betyder sød. Her får man den fine toast-kompleksitet fra 30 måneders andengæring på gærresterne kombineret med en generøs dosage på 60 gram pr. liter. Den går derfor fremragende både til nytårsdesserten, men altså også til kransekagen. Ægte sød "Doux"-Champagne er faktisk lidt af en sjældenhed at finde på markedet i så seriøs en kvalitet som G.H. Martel laver her. Prøv den!

Du finder G.H. Martels søde "Doux"-Champagne her

veuve-ambal---cre_mant-de-bourgogne---ice-blanc

Trendy "Ice"-bobler matcher kransekagen perfekt

Nu behøver der jo ikke nødvendigvis at stå Champagne på etiketten for at det bliver et godt match til kransekagen. Et oplagt alternativ er de nye og trendy "Ice"-varianter, der kan komme fra mange forskellige områder, herunder Cava og Cremant de Bourgogne. Selve ICE-fænomenet stammer fra Champagne-verdenen, hvor især Moët er blevet kendt på at specialfremstille en Champagne, hvor det er meningen, at man putter isterninger i. Dette koncept har spredt sig til mange af de andre førende vinområder og sikkerindholdet i disse varianter svarer til Demi-Sec med omkring 30 gram sukker pr. liter. Derfor vil den sagtens kunne matche kransekagens sødme - uanset om du putter isterninger i eller ej. 

Til kransekagen vil vi anbefale Veuve Ambals hvide "ICE"-Cremant, der præsenterer sig i en flot og elegant hvid flaske. De laver også en roséudgave af deres ICE-bobler, som er helt geniale at servere som velkomstdrink med lidt frosne bær. 

Du finder Veuve Ambal ICE Cremant de Bourgogne her

asti_docg_neirano_picture_kopier

Asti og prisvenlige italienske bobler

Asti Spumante er uden konkurrence toppen af kransekagen for de søde italienske mousserende vine! Og det passer sjovt nok også rigtig godt til kransekagen nytårsaften. Siden 1993 har Asti Spumante båret Italiens fornemme DOCG-stempel som bevis på, at Piemonte-distriktets Moscato-bobler opnår en helt ekstraordinær kvalitet. Hos den traditionsrige Piemponte-producent, Tenute Neirano, er de mestre i Asti-disciplinen. De laver aromatiske, yndefulde og frugtsøde bobler med den sprødeste, vibrerende friskhed. Blåstemplet topkvalitet af hele tre forskellige vinanmeldere. Det er sjældent at finde i dette prisleje. Se Tenute Neiranos Asti her.

Hvis du går ind under vores kategori med mousserende vin fra Italien, finder du mange forskellige kransekage-venlige vine, der samtidig er meget lavt prissat ift. kvaliteten de leverer. Gå efter de søde "Dolce"-varianter som eksempelvis Cavatina Premium Moscato. Her er masser af nytårs-"bling" og syndigt søde Moscato-bobler, der slår alle konkurrenter af banen til prisen. 

Køb Cavatina Premium Moscato med 97 point her.

Cavatina blog