• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Viden om vin / 24-05-2024 10:25:31

Casa Marin "Cipreses" slår kultvin - går viralt hos Master of Wine


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Denne uges blogindlæg er lidt specielt. Det omhandler vores chilenske topvin "Casa Marin Cipreses 2022", der netop har deltaget i en blindsmagning hos den berømte Master of Wine, Konstantin Baum, som har en særdeles populær kanal på Youtube. Her vinder "Cipreses" foran verdens måske mest berømte Loire-vin til +1500 kroner. En kæmpe bedrift, der har givet genlyd blandt vininteresserede og vi kan også se på salgstallene, at mange har set videoen. Her får du hele historien om kåringen og den banebrydende Sauvignon Blanc, der har været med til at bringe Casa Marin op blandt Sydamerikas mest anerkendte vinproducenter. 

Konstantin Baum - hvem er han? 

Konstantin Baum er en af de ganske få medlemmer i den eksklusive klub af Master of Wines, der er kendt for at være en absurd svær uddannelse og den ypperste titel man kan opnå inden for vinverdenen. Hvis man godt kan lide at nørde vin, så er man sikkert også stødt på Konstantin Baums youtube-kanal, der i skrivende stund har mere end 156.000 følgere. Fra sin kælder laver han alle mulige smagninger, hvor han gør vinnydere klogere på alt lige fra områder, druer, priser, kultvine, you name it.

Cipreses slår kultvin til +1500 kr.

Konstantim Baum er særligt glad for at lave blindsmagninger med temaet "Cheap vs. expensive wine". I den forgangne uge stod den på Sauvignon Blanc fra hele verden, hvor Konstantin smager 6 forskellige vine, hvoraf han ved, at mindst én af dem er dyr. Som du måske allerede har gættet, så var den dyreste vin ikke den bedste... Casa Marin tager sejren foran selveste "Silex" fra Loiredalens største kultproducent Didier Dagueneau - en flaske, der herhjemme starter omkring 1700 kroner. I smagningen kommer det i dén grad bag på Konstantin, at prisen på Cipreses er 10 gange lavere og derfor kalder han også "Bargain alert". 

Se den fulde video af Konstantin Baums smagning her. 

Konstantin Baum er ikke den første til at hylde Cipreses, der tidligere er kåret to gange som "Verdens bedste Sauvignon Blanc". Det interessante er, at niveauet ikke fornægter sig, når flasken smager blindt. Den pågældende flaske fra smagningen er den særlige årgang 2022, der markerer 20 års jubilæet for den suveræne Sauvignon Blanc. 

Cipreses 2022

Casa Marin - den unikke vingård ved Stillehavet

Casa Marin ligger i San Antonio Valley, sydvest for Chiles hovedstad, Santiago. Vi befinder os helt ude ved kysten af landet og med blot 4 kilometer til Stillehavet kan man nærmest mærke de salte havbriser blæse ind over markerne. Vinproduktionen i dette område starter mere eller mindre med grundlæggelsen af Casa Marin i år 2000 og de bliver senere hen kaldt den første "koldklima"-producent i Sydamerika.

Cipreses har en helt særlig betydning for Casa Marin. Ikke kun fordi, at den to gange er udråbt som verdens bedste Sauvignon Blanc, men fordi Grundlæggeren, Maria Luz Marin, i tidernes morgen insisterede på, at denne vin havde så stor kvalitet, at den burde koste det samme som Sancerre og Pouilly-Fumé. På det tidspunkt var det fuldstændig uhørt, at en chilensk vin kunne bære dette, men de høje ratings og fornemme udmærkelser gav hende ret. Det paradoksale er, at prisen nærmest ikke har ændret sig siden og lige nu virker det helt urimeligt billigt for en vin af denne kaliber. 

Casa Marin hus

Vi plejer at sige i Supervin, at Cipreses er så aromatisk og intenst, at eftersmagen varer til dagen efter. Det er der en god grund til. Høstudbytterne hos Casa Marin er i løbet af årene blevet reduceret med hel 60 %, hvilket i særlig grad skyldes tørke i regionen. Udbytterne er helt nede omkring 15 hektoliter pr. hektar, hvilket er mindre end Grand Cru Bourgogne og Champagne! Det siger næsten alt om kvalitetsniveauet.