• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 22-02-2023 12:47:34

Bourgognes førsteudfordrer - Chardonnay fra Hawkes Bay, New Zealand


Af Thor Gottschalk Rasmussen

I dette blogindlæg går vi down-under og kigger nærmere på en vinregion, der kræver stadigt større opmærksomhed. Hawke's Bay på New Zealand fremstiller noget af verdens bedste Chardonnay og hos Supervin har vi fornøjelsen af at importere vine fra den måske bedste producent af alle, nemlig Tony Bish. Er man fan af Bourgogne og stor Chardonnay, så læs med her! 

 

Forleden stødte jeg på nedenstående citat fra en af de store internationale anmeldere, Cameron Douglas, der også bærer titlen Master Sommelier. Han udsagn bekræftede en følelse jeg har gået rundt med siden nytårsaften, hvor jeg åbnede en flaske af Tony Bish's Heartwood Chardonnay - Hawkes Bay er i stand til at levere wow-faktor som i Bourgogne til en LANGT lavere pris!   

"I'm just going to say it: New Zealand and Hawke's Bay in particular make som of the best Chardonnay in the world, in fact it's better than many white burgundies, more accesssible, more affordable, and more consistant." 

Master Sommelier og anmelder, Cameron Douglas. 

iStock-1249945308

Hawke's Bay er lige så frodigt og guddommeligt som man husker det fra scenerne i Ringenes Herre, der blev optaget på mere end 150 steder - både på nord og sydøen.

En blanding af Bourgogne og Bordeaux

For dem, der ikke er helt inde i new zealandsk geografi, så består landet af to øer, hvor Hawke's Bay ligger placeret midt på den nordligste. Hawke's Bay er en af de bedste og ældste vinregioner på New Zealand. Tilbage i 1990'erne var regionen faktisk den førende på New Zealand, men så kom Sauvignon Blanc-boomet i Marlborough (på sydøen) og sidstnævnte producerer i dag mere end fem gange så meget vin som Hawke's Bay. Selvom regionen i øjeblikket nyder stor anerkendelse for deres burgundiske Chardonnay-vine, så minder klimaet i høj grad om Bordeaux takket være den maritime indflydelse østfra kombineret med en stort antal solskinstimer. Derfor vil du også finde høj-kvalitetsvine på alt lige fra Merlot, Cabernet Sauvignon og Sauvignon Blanc til elegant Syrah, der giver associationer til Nordrhône. 

Sådan smager Chardonnay fra Hawkes Bay

Hawkes Bay er en lille vinregion i sammenligning med mange af de andre kendte områder i Europa. Kun omkring 5.000 hektar er beplantet med vinstokke, hvilket svarer til en sjettedel af Bourgogne, der ellers hører til blandt de mindste vinregioner i Frankrig. Chardonnay er med 1000 hektar den førende sort og stilen er i den mere opulente ende af spektret, hvor du finder masser af modne eksotiske frugter som ferskner, papaya, ananas, hvilket umiddelbart kunne minde om de store Chardonnay'er fra Sonoma Coast i Californien. Men i Hawke's Bay har de en evne til også at få en crispy syre, mineralitet og citrusfriskhed ind i deres Chardonnay'er, der påkalder sig den burgundiske sammenligning. Man finder ikke bedre bannerfører for Hawke's Bay Chardonnay end 100 points-producenten, Tony Bish. 

Tony Bish

Tony Bish - "The King of Chardonnay"

Det er fantastisk at opleve en vinmager, der ikke skyder med spredehagl i forsøget på at opnå profit, men i stedet satser hele butikken på det han eller hun brænder for. Sådan er det med Tony Bish. Siden han startede sin karriere hos Sacred Hill i Hawke’s Bay, tilbage i 1986, har Tony over årtier perfektioneret sin opskrift på den ultimative Chardonnay. Første milepæl blev nået ved Bob Campbells (Master of Wine og den førende ekspert i newzealandsk vin) store Chardonnay-smagning, hvor Riflemans Chardonnay overhalede en perlerække af kostbare topvine indenom og blev kåret til New Zealands største Chardonnay. 

I 2013 går Toni Bish solo med sit helt eget vinhus, Tony Bish Wines, der udelukkende producerer topvine på Chardonnay-druen! Produktionen er ekstremt lille og eksklusiv, og derfor er vi ekstra stolte over at kunne få lov til at importere vinene til Danmark. Det er bestemt ikke nogen selvfølge, når vi snakker så store navne som Tony Bish. Hans vinserie består af fem forskellige Chardonnay'er, der alle er skabt på en særlig Mendoza-klon, som er kendt for at give Chardonnay med lave udbytter af meget høj kvalitet. Som skabt til den frugtrige og eksotiske hvidvinsstil, som Tony Bish mesterligt har formået af gøre til sit speciale. I de følgende afsnit ser vi nærmere på tre af vinene fra den imponerende række af topvine.

Fat & Sassy - Det ultimative value-køb!

Som navnet indikerer, så er det her Chardonnay i sin mest charmerende og Meursault-bløde stil. Vinen har fad, fedme, fylde og balance som en af anmelderne skriver. Det er ganske enkelt et imponerende niveau i det her prisleje og hvis du ikke lige er i stødet til at betale +350 kr. for en Meursault, så giver Fat & Sassy dig stort set den samme oplevelse for en brøkdel af prisen. Vinen er øjeblikkeligt blevet en af vores mest populære Chardonnay-vine overhovedet og man forstår udmærket hvorfor! 

Fat & Sassy

 

Golden Egg - Grand Cru Chablis på new zealandske plader  

Toni Bish laver størstedelen af hans Chardonnay'er med en større eller mindre grad af fadlagring. Undtagelsen er "Golden Egg", der i stedet modner på tre specialbyggede, æggeformede cementtanke. Den særlige konstruktion sikrer et konstant flow af gærrester til mosten, hvilket giver en sublim, cremet struktur til det frugtintense og mineralske mesterværk. Vinen høster 4 x 95 points hos de store internationale anmeldere og hvis du elsker Chablis, så skal du afgjort prøve "Golden Egg".  Golden egg

"Skeetfield" - Tony Bishs første 100 points vin

 "100 points. Actually so bloody perfect” – Raymond Chan Wine Reviews

Det foreløbige højdepunkt for Tony Bish kom, da "Skeetfield 2019" opnåede 100 points hos Raymond Chan Wine Reviews. En helt enestående enkeltmarksvin fra "The Skeetfield Vineyard", som vi finder i Ohiti Valley, nær Gimblett Gravels i Hawke’s Bay. Hele drueklaser håndplukkes fra gamle vinstokke med ”dry farmed” Mendoza-kloner, der som frembringer hvidvine med eksotisk frugt og en helt ufattelig smagsintensitet. Vinen har mere frugt end en Meursault og mere finesse end stor "cali Chard". Skeetfield rammer det perfekte midtpunkt mellem mineralitet og tropisk frugtrigdom. Vinen forkæles i kælderen som en +1000 kr. dyr Montrachet på 60% nye franske Taransaud-fade. Resultatet er guddommeligt og rummet et stort lagringspotentiale. De nyere årgange af Skeetfield har begge været tæt på at gentage 100 points-succesen fra 2019 og niveauet er tårnhøjt år efter år. 

Skeetfield