Guides & Områder / 23-01-2020 10:05:08

Bolgheris berømte Supertoscanere


Af Malene Bach

Det lå måske ikke i kortene, at Bolgheri skulle blive verdensberømt for sine vine. For Bolgheri havde indtil for ca. 45 år siden været et ubeskrevet blad i vinsammenhæng. But things were about to change. Den toscanske vinindustri var i krise, og der måtte nye boller på suppen. Tiden var moden til eksperimenter, og dermed opstod idéen til Supertoscanerne: Vinene, der skulle komme til at skrive historie.

Under en blindsmagning i London i 1978 slog Supertoscaneren Sassicaia årgang 1972 alle sine konkurrenter - inklusive flere topvine fra Bordeaux. Begivenheden sendte chokbølger igennem vinverdenen. Bolgheri var med ét på alles læber. Hvad var nu det? Smagningen blev ligefrem sammenlignet med den berømte Parisersmagning et par år forinden, hvor californiske vine vandt over store Bordeaux-vine. Ja, dette var nye toner fra Toscana. Men hvad er en Supertoscaner, hvordan opstod vinene, og hvordan adskiller de sig stilmæssigt fra Bordeaux-vinene? Læs med her og bliv klogere på historien om Bolgheris berømte Supertoscanere. Supertoscanere kan dog også komme fra områder uden for Bolgheri, men dette indlæg vil mest handle om Bolgheri.

 

vinsmagning2-1

 

Toscansk vinindustri i krise i 1970'erne

Krisen inden for den toscanske vinindustri i 70'erne var tydelig. Chianti og Chianti Classico-vinene havde ry for at være af middelmådig kvalitet og var mest af alt kendt for deres famøse bastflasker, der optræder i en kendt scene i Lady og Vagabonden. Storebroren og den senere hæderkronede Brunello di Montalcino var endnu ikke strøget til stjernerne. Bolgheri var ikke på landkortet som vinområde. Toscana gik en tvivlsom fremtid i møde. ''Problembarnet'' Sangiovese appellerede ikke umiddelbart til den brede forbruger, hvilket gav mange vinproducenter grå hår i hovedet. Der måtte ske noget. Skuden måtte vendes. Der måtte nytænkning til for at Toscana kunne genrejse sig, og alle sejl måtte sættes ind. Bolgheri, der ellers ikke havde udmærket sig nævneværdigt inden for produktion af vin, men primært producerede til det lokale marked, blev et af de områder, der skulle bringe Toscana ære og skrive vinhistorie. 

 

vinmarker tenuta sette ponti-1

 

Nye druesorter og lagring på barriques 

Inden for Toscanas appellationssystem er der nogle regler, der bla. regulerer, hvilke druesorter, der må anvendes og som stiller nogle krav, som skal være opfyldt, for at en vin kan opnå DOC eller DOCG-status. Opfylder vinen ikke disse krav, må den ''kun'' betegnes som IGT, som under Supertoscanernes fødsel hed VDT (Vin da Tavola). Det var nemlig ikke tilladt at blande den lokale Sangiovese-drue med internationale sorter inden for DOCG-reglerne, men det var lige nøjagtig, hvad disse producenter gjorde, da de introducerede Bordeaux-druerne som Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot, der heldigvis viste sig at trives usædvanlig godt i den toscanske muld. Dermed var de berømte vine født, der senere i amerikansk sammenhæng blev døbt 'Supertoscanere'. Man valgte også oftere at lagre på franske barriques, hvilket var mere usædvanligt i Toscana. Det skal dog understreges, at producenterne af Supertoscanerne ikke brød reglerne. De valgte blot kategorier med friere rammer, der tillod dem at lave vin på den måde, som de ønskede.

 

wine-1237340

 

Ændringer i DOC(G)-systemet

I takt med at Supertoscanernes popularitet voksede, og priserne steg, blev der sat spørgsmålstegn ved logikken og seriøsiteten i DOC(G)-systemet, som dog stadig var relativt ungt. Det vakte nemlig undren, at nogle af de dyreste og allerbedste vine hørte under kategorien VDT, som normalt betegnede ''simple bordvine''. I dag er der da også blevet justeret på rammerne for tilladte druesorter, og Bolgheri har fået sin egen DOC. 

Typer af Supertoscanere

Der findes grundlæggende tre udgaver eller ''prototyper'' på Supertoscanere. Enten er vinen lavet udelukkende på internationale sorter eller også er den et blend af Sangiovese og internationale druer. Men der kan dog også være tale om en ren Sangiovese-vin, der er lagret helt eller delvist på franske barriques.

Bolgheris berømte Supertoscaner: Sassicaia

Vinverdenen fik hurtigt øjnene op for potentialet i disse vine, og særligt vinen Sassicaia var for alvor med til at sætte Bolgheri på landkortet. Siden da er der kommet flere til, og kvaliteten er bestemt ikke blevet ringere. Tværtimod mener mange, at den har fået et løft, og at især Supertoscanerne kan tage æren for den udvikling. Sassicaia er tilmed blevet belønnet med sin helt egen DOC-status. 

Frugten og elegancen udmærker Supertoscanerne

En Supertoscaner kan være et blend, der typisk består af en blanding af Sangiovese og de klassiske Bordeaux-druer. Blandingsforholdet varierer alt efter producentens præferencer - og de kan være meget forskellige! Nogle producenter foretrækker en stor andel af den lokale Sangiovese-drue i blendet, mens andre lader den potente Cabernet Sauvignon være dominerende.

Makroklimaet i Bolgheri er varmt og tørt, som vi forbinder med det sydlandske. Stilen er derfor tættere, varmere og mere frugtdreven end i det køligere Bordeaux. Vinene fra Bolgheri kan dog bryste sig af at være mere elegante end de fleste andre Bordeaux-blends fra Italien - og har man smagt en Supertoscaner, er man ikke i tvivl. Mange Supertoscanere forener det bedste fra Bordeaux med Toscana, og området indtager nu atter pladsen som en af verdens vigtigste regioner, når det kommer til produktion af kvalitetsvin.

 

tuscany-1707192_1920 (1)

 

Supertoscanernes død?

I takt med det voksende antal af vine, der kan gå under betegnelsen ''Supertoscanere'', er begrebet ved at miste sin relevans. Der har aldrig været tale om en beskyttet eller reguleret titel.  Behovet for at distancere sig fra DOC(G)-vinene i markedsføringsøjemed er heller ikke det samme længere. Men begrebet ''Supertoscaner'' vil for altid stå som et minde om en revolutionerende tid i toscansk vinhistorie, der skabte vine, som fik folk til at se stjerner og forvandlede en krise til succes.