• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
/ 20-06-2024 11:55:15

Bibi Graetz og kultvinene fra Toscana


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Betegnelsen 'kult' bliver flittigt brugt i vinbranchen, men når man ser den hype der i øjeblikket omgærder den norsk/israelske, autodidakte vinkunstner, Bibi Graetz, så er det fuldt ud berettiget at bruge på netop ham. Fra sine vinmarker i Firenzes bagland har Bibi Graetz trådt sine egne toscanske stier frem mod vinverdenens absolutte kultklasse. Som officiel importør af Bibis vine var vi med til lanceringen af hans to flagskibsvine, Testamatta og Colore, hvoraf sidstnævnte igen scorede 100 points. I dette blogindlæg får du svar på, hvad der gør Bibi Graetz' vine så unikke. 

Du finder hele vores udvalg af vinen fra Bibi Graetz her

 

Fra kunstner til vinkunstner

Med en norsk mor og en israelsk far lå det ikke ligefrem i kortene, at blonde Bibi Graetz skulle blive en af Italiens største vinmagere. Godt nok voksede han op på sin bedstefars borg, Castello di Vincigliata, hvor der var tilhørende vinmarker, men disse blev længe leaset ud til lokale avlere og blev ikke tillagt større betydning. Da kontrakterne så småt begyndt at løbe ud omkring slutningen af 1990'erne var Bibi i gang med noget ganske andet. Han læste nemlig på Firenzes kunstakademi og var i gang med at forberede en karriere i en helt anden retning, indtil han pludselig står med ansvaret for familiens vinmarker. Mødet mellem den unge kunstnerspire og de ældgamle vinstokke bliver et skelsættende - og karriereændrende - kærlighed ved første blik!

”I fell completely in love with it; from that day in 2000, I could not pull myself away from creating wines.” – Bibi Graetz

bibi_graetz_1_1

2 kultvine fra 2 hektar

Bibi startede ud med blot 2 hektar vinmarker og lancerede sin første årgang i 2000 uden at have nogen særlig vinmager-træning. Han har sidenhen udvidet kraftigt og opkøbt særligt gamle vinmarker i og omkring Toscana, så han i dag råder over 200 forskellige parceller, der til sammen giver lidt over 50 hektar. Det var dog fra de oprindelige 2 hektar, som han arvede fra sine forældre, at han skabte de to vine Testamatta og Colore, der i dag er hans absolutte flagskibe. "Testamatta" betyder "Crazy head" og det skøre element "-matta" er i øvrigt et gennemgående tema i navngivelsen af mange af vinene. Testamatta og Colore er begge skabt på 100 % Sangiovese mens Colore tidligere har indeholdt mindre andele af de lokale sorter Canaiolo og Colorino. 

Til trods for den manglende vinmagererfaring skulle Bibi Graetz ikke vente længe på at få sit gennembrud. Allerede i 2003 blev Testamatta "Best red wine new discovery" ved det store VinExpo i Bordeaux og Colore strøg ind på på toppen at hitlisten lige efter verdensberømte Sassicaia hos det italienske vinmagasin Guida Veronelli. Dermed var jorden gødet for de to supervine, som senere begge har scoret 100 points til trods for, at de blot bærer den ydmyge betegnelse Toscana IGT. Det med prestigefyldte betegnelser siger ikke Bibi så meget. Han blæser højt og flot på de ensrettende regelsæt for DOC og DOCG - og stortrives med Toscana IGT’s langt mere flagrende rammer for kreativ udfoldelse. Det kunstneriske islæt er bestemt også til stede på Bibis vine, hvis etiketter alle er designede af ham selv.  

Bibi marker

Testamatta og Colore - nu som hvidvine 

Det er imidlertid ikke kun rødvins-disciplinen som Bibi Graetz mestrer og i 2016 lancerede han to helt særlige hvidvins-versioner af både Testamatta og Colore, der høstes på øen Giglio lige uden for Toscanas kyst. Testamatta Bianco høstes fra op til 100 år gamle vinstokke og terroiret med de knudrede gamle vinstokke er så stejlt, at øens lokale vinbønder har inddelt skråningen i terrasser og må anvende æsler til markarbejdet. Fra dette granitholdige super-terroir kommer verdens bedste og mest mineralske hvidvine på Ansonica-druen… Hvor Testamatta Bianco måske bedst kan sammenlignes med en Chablis, så ligner Colore Bianco med sin mere fadprægede stil en stor Meursault. Fra et andet plot på Giglio-øen håndhøster Bibi Ansonica-druer fra +100 år gamle buskvine på sølle 1 hektar af enkeltmarken Pietrabona. Et terroir så stejlt at de lokale allerede for 1000 år siden måtte hugge terrasser ud af den rene granit for at dyrke jorden! Ligesom deres røde søskende er der her tale om to enestående vine, som begge har opnåede enorm anerkendelse.  

Læs mere om Testamatta Bianco her

Læs mere om Colore Bianco her

bIBI HVID

Bibi Graetz i gang med at pleje de 100 år gamle Ansonica-vinstokke på øen Giglio. 

Den nye årgang 2021 med forrygende anmeldelser

Årgang 2021 af Testamatta og Colore har fået en overvældende modtagelse af journalister og vinanmeldere. Hvor 2021-årgangen var svær for mange af de andre store vinområder i Europa, så var der anderledes gode betingelser for Bibi Graetz og de andre producenter i Toscana. En årgang med masser af power, men samtidig med den store friskhed, der kendetegner Bibis vine. Det skyldes ikke mindst de højtliggende og vindblæste vinmarker som Bibi råder over. De to topvine kan købes her 👉 Testamatta 2021 og Colore 2021.

Testamatta 2021 

"98 points. So delicious now but this will age incredibly well." - James Suckling
"97 points. Beautifully fragrant on the nose, delicately scented and inviting with subtle wild flower scents, red and black berries and sweet spices." - Decanter

"97 points. ove the sculpting of this wine, it's just so impressive." - Jane Anson, Inside Bordeaux 

"96 points. The beautiful results are classic and bright." - Robert Parker

Den altafgørende forskel i den nye årgang 2021 er, at Testamatta nu kun høstes fra nordvendte marker, der har ekstra kølige vejrbetingelser - noget som mange vinproducenter tyr til i kampen for at balancere deres vine i tider med global opvarmning. Derudover er man helt nede at bruge kun 1 % ny eg i modningsprocessen, så den fine frugt kan få lov til at skinne igennem. Man mærker tydeligt Bibi Graetz' filosofi om, at vinene skal være (drikke)venlige og imødekommende. "I don't want a punch in my mouth - I want to have fun". Det her er langt fra bredskuldret Brunello og en stilfortolkning af Sangiovese, der med garanti vil tiltale bourgogne-fans. Som flydende silke! 

Colore 2021

"100 points. Translucent and yet full of flavour, once again it begs you to draw up a chair, gather friends, and enjoy. What a brilliant wine and a brilliant winemaker in Bibi Graetz." - Jane Anson 
"99 points. This is absolutely stunning!" - Lisa Perrotti-Brown
"98+ points. His 2021 is his best wine yet." - Robert Parker 
“Colore really is our maximum expression. When you taste Colore the first thing that comes out is the flowers. It’s an explosion of the senses. It’s like spring. You go in the fields and you have perfumes, energy, power, beauty, sunshine...You have everything! And it’s all in the Colore 2021.” - Bibi Graetz

Colore er helt klart mørkere end Testamatta - både i farven, men også i smags og aromaprofilen, hvor man får mere mørke bær, matcha-the og urter, men som Bibi også selv skriver, så er det den himmelske blomster-parfume i samspil med den rene Sangiovese-frugt, der virkelig får vinen til at stå ud fra mængden. Og så er vi nødt til at tale om teksturen af denne vin. Jeg mindes ikke nogensinde at have smagt en 100 points-vin, der så tidligt i sine levealder er så indbydende og drikkevenlig. Du kan naturligvis nemt lade den ligge i 15 og 20 år, men det påfaldende er, at det ikke er tvingende nødvendigt som med store Brunello'er eksempelvis.  

IMG_20230906_113934642