• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 29-03-2021 15:33:53

Betaget af Bourgogne (del 7): Årgangene


Af Malene Bach

Der er de gode årgange. Og så er der de - ja - knap så gode, hvor man skal se sig mere for, når man udvælger vin til sin kælder. Vejret er en lunefuld størrelse, og hun kan byde vinbønderne lidt af hvert. Frost og hagl kan slå ned på de udsatte stokke, og mangel på regn på de forkerte tidspunkter kan få mange producenter til at ligge søvnløse om natten. For meget af solens varme kan give overmodne druer, mens heftige regnfald og storme kan frembringe den værste frygt blandt bønderne, når de skal se til, om deres kære levebrød har klaret skærene. At smage på forskellige årgange kan være en fascinerende affære, da hver årgang har sit unikke særpræg. Lad os se tilbage på årene, der er gået. Lad os bevæge os på en rejse igennem fem årgange i Bourgogne.

 

iStock-891605330

 

2010: Flirt med katastrofen, men mange exceptionelle vine

Et år, der flirtede med katastrofen, men alt andet end et katastrofeår, når man studerer kvaliteten af vinene. Frostens frontalangreb i december 2009 dræbte flere af vinstokkene. Regndråberne lagde hyppigt deres kølige perler på vinstokkenes blade under sommeren i 2010. Især i august blev det slemt med køligt, vådt vejr, og meldug og råd fik vinstokkene til at sende deres klager op i atmosfæren. Katastrofen syntes nær. Men se nu her. September bragte heldigvis den længe ventede opvarmning med sig. Det lykkedes de bekymrede bønder at få høsten i hus i slutningen af september og begyndelsen af oktober. Ikke alle druerne modnedes ens, så der var travlhed ved sorteringsbordet, men alligevel faldt høsten heldigt ud. Syren i druerne var tilpas høj på grund af den relativt kølige sommer, og et meget lavt udbytte bidrog til at sikre kvaliteten, så kun de mest modne druer passerede vinmagernes nåleøje og fandt vej til vinene. På trods af de vanskelige vilkår, endte regnestykket alligevel godt for bønderne, og årgangen får prædikatet exceptionel af mange vineksperter, der roser vinene for deres vibrerende frugt og legende elegance.

Nøgleord om vinene: Friskhed, elegance, fine tanniner, vibrerende, energiske, køligt udtryk, tidligt tilgængelige, strukturerede. 

Sammenlignes med: 2008

 

iStock-181069146

 

2011: Overraskelsesåret

2011 var i sandhed et overraskende år. Winemakerne måtte ud i marken og høste meget tidligt, på grund af, at sæsonerne nærmest var blevet byttet rundt, så ingen rigtig kunne finde ud af, hvad der foregik. Foråret var usædvanligt varmt, mens sommeren bød på køligere og vådere betingelser fra vejrgudernes side. Druernes skind var tykt på grund af forårsvarmen, der havde bagt godt og grundigt på druerne, hvilket forsynede dem med en god bøtte farve. 2011 er en blød bamse med masser af ''easy-going'' frugt. Årgangen er en mellemting mellem 2009 og 2010. Ikke så powerfuld og voluminøs som 2009, men knap så meget finesse og energi som 2010. Et år, hvor winemakerne for alvor fik lov til at bevise deres værd, og at de er blevet bedre til at overvinde de klimatiske udfordringer og faktisk få god vin ud af det. Tilmed vin, der på fineste vis får terroirfornemmelser frem og imponerer med sin overflod af frugtcharme. Bønderne i Bourgogne råber næsten enstemmigt: ''A nice surprise''. For det er lige præcis, hvad året var i manges øjne.

Nøgleord om vinene: Frugtcharmerende, mediumfyldige, terroir, lav alkohol, bløde og runde.

Sammenlignes med: 1981

2012: Svær at navigere i

Det kan være svært at navigere i 2012, der frembyder store forskelle i kvaliteten. Her må man smage sig frem. Flere af vinene virker direkte rå, mens andre tegner fremragende. Vejret viste tænder. Foråret var køligt og indsvøbt i fugt. Regn begyndte snart at falde, og blomstringen lod derfor vente på sig. Det haglede i juni, men heldigvis så tidligt, at blomstringen endnu ikke var fuldbyrdet. Meldug brød flere gange ud og kastede sig aggressivt over planterne. Regnen gjorde det vanskeligt at behandle mod sygdomme, da den ofte skyllede de anvendte midler væk som om det var sæbe, så behandlingen blev mindre effektiv. Flere af bladene blev skrællet af for at skabe luftventilation mod sygdomme, men det gjorde også, at nogle af de blottede druer blev solskoldede. Udbyttet tog et farligt dyk nedad. I august steg temperaturen pludselig, og modningen af de i antal kraftigt reducerede druer foregik med raketfart. Sent i september kom høsten i hus, og producenterne kunne nu endelig puste ud ovenpå et krævende år. Nu startede arbejdet i vineriet for alvor, og her måtte sættes alle sejl ind på at få det bedste ud af de få druer, der var tilbage. Og resultatet? En række vidt forskellige vine, som er vanskelige at sige noget generelt om. 

Nøgleord om vinene: Koncentrerede (Pinot Noir), friske og ekspressive hvidvine, forskellige.

Sammenlignes med: 2009

 

iStock-849753576

 

2013: Bønder i gummistøvler

2013. Foråret ankom med kølighed, regn og fugt i armene. I april og maj var der så mudret i markerne, at det ikke var muligt for bønderne at køre deres traktorer ind. I stedet måtte de iføre sig gummistøvler og begive sig til fods ud i markerne, mens jorden gav sig under deres fødder. Scenen var sat for problemer med meldug og andre sygdomme. Det varede ekstremt længe, inden vinstokkene forsigtigt foldede deres små blomster ud. Det fik folk til at spærre øjnene op, for en så sen blomstring var ikke set siden 1978. I juni og august begyndte vejret langsomt at komme i bedring, men regnfald kastede sig stadig jævnligt over stokkene. I den anden halvdel og lidt af august kom den velgørende varme tilbage og satte lidt skub i modningen. En rasende haglstorm i juli gik målrettet efter Côte de Beaune med fatale følger for flere producenter, der mistede mange kilo af deres udbytte. I september fik producenter travlt med at høste deres Chardonnay-druer på grund af den hastige spredning af råd. Pinot Noir blev mange steder plukket og bragt i sikkerhed i starten af oktober. På trods af en vanskelig modningssæson var der også lyspunkter i 2013. En af dem var, at druerne fik lov til at hænge længe på stokkene, således at den fenoliske modenhed var tilpas god, hvilket gav tæthed i vinene. Vinene er transparante i stilen, og i de bedste får man virkelig den fulde fornemmelse af terroiret, der kan forputte sig i de varmere årgange. Kvaliteten anses stadig for at være god på trods af det lunefulde vejr, der bød bønderne lidt af hvert.

Nøgleord om vinene: Friske, fokuserede, lette, vibrerende frugt, terroir/mineralitet, kølig modenhed, lav alkohol, elegante.

Sammenlignes med: 2010

 

iStock-1194728038

 

2014: Langt fra nem, men vellykkede vine

2014 startede godt med et varmt og tørt forår, og knopperne skød tidligt op. Men snart begyndte problemerne at rulle. Côte de Beaune blev endnu engang ramt af en haglstorm med små frostkugler, der lagde sig på vinstokkenes skrøbelige arme. Volnay, Pommard, Meursault og Beaune blev især ramt, mens store spillere som Chassagne-Montrachet og Puligny-Montrachet undslap. Nogle producenter måtte slukøret tage afsked med halvdelen af deres udbytte. Sommeren var generelt våd og kølig afløst af et par få varme dage, men modningen bevægede sig langsomt og støt fremad. I midten af august skinnede solen endelig på markerne og på bønderne, og høsten var på trapperne i midten af september. Mange betegner denne årgang som klassisk burgundisk, og 2014 byder på mange charmerende vine, der bestemt er værd at hælde i glasset. Læg særligt mærke til hvidvinene fra årgangen, da de bliver rost for deres frugtintensitet, mineralitet og power. En perfekt kombination af friskheden fra 2013 med 2012's frugtrigdom. 

Nøgleord: Rige, modne, frugtige, ''juicy'', hurtigt drikkemodne, men også gemmeværdige, god balance mellem friskhed og koncentration.

Sammenlignes med: 2007, 2008 og 2011.

 

iStock-182080601

 

2015: Den bedste årgang siden 32 f.kr.?

En årgang, hvor især de røde vine brillerer, mens kvaliteten af de hvide er mere ujævnt fordelt. Det sidste skyldes sommeren, der satte ny varmerekord. På termometeret kunne man i juli aflæse op til 39 grader, så heden kunne i den grad mærkes under den daglige gang i markerne. Høsten foregik i august. Flere kammer over af begejstring over årgangen, og en importør har med et smil på læben sagt følgende: “I’m telling my customers it’s the best vintage since 32BC”. Om han har ret, vil vi overlade til historien. Det skorter ikke på roser til rødvinene fra superårgangen, en af de bedste i mands minde ifølge mange vinnørder, der slås om at få fat i de bedste af vinene. Eneste ulempe? At priserne er røget op i producenternes forsøg på at kompensere for frosten i 2016. Alligevel en bemærkelsesværdig årgang, som alle taler om. 

Nøgleord om vinene: Rige, modne, koncentrerede, powerfulde, kødfyldte, stadig med terroirudtryk, parfumerede, tætpakket frugt, længelevende.

Sammenlignes med: 2005 og 1990.

 

iStock-905866588

 

Om det vanskelige ved at generalisere

Årgange kan have forskellig betydning fra sted til sted, ligesom der også kan være forskel på, hvor godt de røde og hvide klarer sig. Derfor gør man klogt i at kigge sig godt for. Fordi en årgang er exceptionel, betyder det ikke nødvendigvis, at alle vine fra den årgang er af samme høje kvalitet. Omvendt kan vine fra en såkaldt dårlig årgang overraske til den positive side. Derfor er det svært at generalisere, men forhåbentlig har du fået en lille fornemmelse for forskellen på de beskrevne årgange.

God fornøjelse med at vælge Bourgogne til din kælder eller til øjeblikkelig nydelse!


Se vores store udvalg af Bourgogne ved at klikke her.