• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Viden om vin / 08-02-2024 19:08:05

Beaulieu Vineyard - 100 års kultklasse i Napa Valley


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Stor nyhed i Supervin - vi er blevet importører af vinene fra det ikoniske hus, Beaulieu Vineyard, der ligger i USA's førende vinregion Napa Valley. Huset har haft en gigantisk betydning for, at Napa Valley i dag anses for et af verdens bedste vinområder, når det kommer til dyrkning af Cabernet Sauvignon. Meget af æren skal tilskrives  Beaulieus legendariske russiske vinmager, André Tchelistcheff, som med moderne europæiske metoder var med til at løfte Beaulieus Napa-vine op i den absolutte verdenselite. Vi er blevet importører af vinene på det helt rette tidspunkt og i den aktuelle 2019-årgang (der var helt sublim i Napa Valley) formåede Beaulieu at score perfekte 100 points hos James Suckling og samtidig lavet årets bedste value-køb, ifølge Wine Spectator. I dette blogindlæg ser vi nærmere på Beaulieus utrolige historie og deres fantastiske vine - mærk historiens vingesus og smagen af kultklasse-Cab! 

 Se alle vinene fra Beaulieu Vineyard her

Stor vækst under USA's forbudstid 

Da den Bordeaux-fødte Georges de Latour i år 1900 købte 1,5 hektar vinmarker som overraskelse til sin kone, var han måske ikke klar over, at det skulle blive de første byggesten til et af Napa Valleys mest succesfulde vinhuse. Han plantede hurtigt flere vinstokke og frigav sin første årgang i 1909, men ikke så lang tid herefter ramte det store spiritusforbud i USA og størstedelen af de få vinhuse, der eksisterede dengang, måtte lukke ned for produktionen. Georges de Latour havde imidlertid været smart nok til at få en eksklusivaftale i hus med den katolske kirke, hvortil han skulle levere altervin, og på denne måde kunne han holde produktionen i gang og udvikle forretningen. Det gav Beaulieu en unik fordel og da alkoholforbuddet blev ophævet i starten af 1930'erne var man klar til at tage endnu et stort skridt fremad. 

Vinmager Napa valley

Den store mesters indtog i Napa Valley - André Tchelistcheff

Beaulieus havde brug for en som kunne løfte dem til næste niveau og da forbudstiden var forbi, lykkedes det Georges de Latour, under et besøg i Frankrig, at overtale den russiske succes-vinmager, André Tchelistcheff, til at komme til USA. Det blev et afgørende vendepunkt, ikke kun for Beaulieus, men også for resten af Napa Valley. Tchelistcheff bragte moderne, europiske metoder med sig til Beaulieu, hvilket indebar alt lige fra dyrknings- og beskæringsteknikker til etableringen af et særligt nedkølet rum, hvor hvidvinene kunne gære mere optimalt. Han begyndte også eksperimentere med parcel-vis gæring, så man kunne identificere de særlige kvaliteter ved de forskellige dele af ens vinmark. Denne tilgang er i dag standard praksis hos størstedelen af de bedste vinhuse. Da han i 1936 smagte en særlig "Private Reserve" familie-vin af særlig høj kvalitet insisterede han på, at den skulle sælges som husets flagskibs-vin. Det skulle vise sig at blive Napa Valleys første rigtige kultvin og den skulle selvfølgelig bære ejerens navn. 

Georges de Latour

Georges de Latour Private Reserve Cabernet Sauvignon - Napa Valleys første kultvin

Vinen blev første gang frigivet i 1941 til ære for Georges de Latour, der desværre døde året forinden, og han fik således ikke mulighed for at opleve den kultagtige popularitet, der skulle klæbe sig til vinen. Op gennem 1940'erne og 1950'erne blev vinen fast inventar ved middage i Det Hvide Hus hos præsident Eisenhower og Winston Churchill udvalgte vinen til sin personlige banket på det fashionable hotel Waldorf Astoria. Listen af berømtheder, der har drukket vinen er endeløs, hvilket naturligvis også har gjort Beaulieau til et kultnavn blandt vinsamlere og Napa-nydere generelt.  

“100 points. Nr. 1 Wine of the year. Incredible, perfect, benchmark." – James Suckling

Som nævnt, så har vi valgt at starte vores import at Beaulieu-vinene på det helt rigtige tidspunkt. 2019-årgangen bliver en af de mest succesrige i husets historie, da James Suckling kårer Georges de Latour til "Wine of the year" med perfekte 100 points. Dermed opnår den højere rating end Opus One og Screaming Eagle, der er to Napa Valleys mest kendte vine, hvor sidstnævnte har et prisskilt på omkring 35.000 kroner. 

Vinen er skabt på et blend af 91 % Cabernet Sauvignon og 9 % Petit Verdot fra den vestlige del af Rutherford AVA - den måske bedste appellation i Napa Valley. Her høster teamet hos Beaulieu druerne fra deres Ranch no.1 and no. 2. Det var dem som Georges de Latour plantede tilbage i begyndelsen af 1900-tallet. Vinen modner i 20 måneder på stort set helt nye franske egetræsfade og resultatet er ganske enkelt mindblowing. Læs bare her, hvad James Suckling skrev om den perfekte 100 points-årgang. 

“Wow! The aromas to this are really exceptional, with a tangerine edge to the blackcurrants, graphite, lead pencil, flowers and wet earth. It changes all the time. So expressive and refined. Full-bodied with great intensity and depth of fruit. The ultra-fine tannins display millions of layers. The texture on the palate is superb and lasts for minutes. This is the new 1974 George de Latour, which was a legend. Real Napa Valley red here. Drinkable now, to understand it, but truly great in five to six years and onwards. Benchmark."

👉Køb den ikoniske 100 points vin lige her👈

Beaulieu Georges Latour-1

Verdens bedste value for money

Et populært ordsprog i vinbranchen siger "Kendt din mester på basisvinen" og det er lige præcis rammende for Beaulieu Vinyard. Det er naturligvis rigtig fint at kunne lave en stor flagskibsvin, men det er mindst lige så vigtigt at kunne lave højkvalitets Napa til fornuftige penge - noget der ikke ligefrem er nemt at opstøve i øjeblikket. Også på det punkt ramte Beaulieu plet i 2019, da Wine Spectator udråbte husets entry-level vin til årets bedste value for money. 

"Cabernets such as Beaulieu Vineyard’s Georges de Latour Private Reserve—one of Napa’s first benchmarks—set the tone for what could be possible from the valley. Yet the winery’s ability to craft more reasonably priced versions, such as its 2019 Napa Valley bottling, offers consumers an entrée to this historic winery—and to Napa Cabernet itself—for a fraction of the price." – Wine Spectator

Også blandt landets danske anmeldere er glæden stor over, at man kan finde så vild Napa-kvalitet til så relativt få penge. Både Flaskehalsen og Houlberg kvitterer med 95 points, så skal du opleve smooth og koncentreret Cabernet med masser af fadkompleksitet, så prøv årets bedste value-køb. 

⭐"95 point. NAPA-KLASSE FRA BEAULIEU" - Flaskehalsen

⭐"95 point. Stor Napa til små penge - findes det i dag? Det gør det faktisk .... en helstøbt vin fra øverste hylde i Napa" - Mad & Monopolet

KØB "#1 VALUE WINE OF THE YEAR" HER

beaulieu_vineyards_napa_valley_cabernet_sauvignon_2019_kopier