Guides & Områder / 12-05-2021 16:48:06

  Beaujolais: De 10 cru'er


  Af Malene Bach

  Bedårende Beaujolais. Du har været igennem en turbulent periode med nedgang og et dårligt ry for at lave ''bællevin''/''saftevand'', men din tur til at få genrejsning er så småt kommet nu. Beaujolais. Du rummer 10 fantastiske cru'er, alle rødvinsproducerende, med hver sin unikke personlighed. Betagende Beaujolais. Du er kendt for en særlig metode inden for fremstilling af vin, en proces, hvor der foregår en slags indre gæring i druerne, et lille kemisk mirakel, som frembringer karakteristiske frugtnoter i dine vine. Beaujolais. Dit granitholdige terroir, tryllestøv fra jordens glødende indre, fremmaner en udpræget mineralitet i dine vine. Siden romernes tid har vinstokke været plantet på dine skuldre, til tider skælvende under blæst og tætte regnskyl, og rystet af jordplader, der rører på sig, og menneskers jubel og klager, glæder og sorger. En af dine cru'er er opkaldt efter selveste Julius Cæsar, Caligula, kejser af Rom, dictator, Cleopatras elsker med galopperende storhedsvanvid og herskertrang. Beaujolais, du slanke gudinde, du Gamay-avlende region, er ikke svær at elske, ikke svær at nyde, ikke svær at præsentere for andre og evigt charmerende. 

   

  iStock-1209001849

   

  1. Saint Amour

  Er der amoriner i luften? Saint Amour, opkaldt efter en romersk soldat ved navn Amor, henleder tankerne på kærlighed og kildevand, kærlighedsguder og hurtigtvirkende pile, og vinene nyder stor popularitet på Valentinsdag, hvor salget til kærlighedsramte vinelskere stiger markant hvert eneste år. Områdets nærmeste nabo er Mâconnais, og vi finder cru'en i det nordligste hjørne af hele Beaujolais-regionen. En let, floral og frugtig stil er i centrum her. Du kan med fordel lede efter navnene Les Champs GrillésEn ParadisLes Bonnets og Le Mas des Tines, når du går på jagt efter din din favorit fra ''kærlighedscruen''.

  2. Juliénas

  Juliénas er en helt anden og tungere sag. Opkaldt efter manden med de berømte ord ved indledningen af borgerkrigen: ''Terningerne er kastet'', hyppig inspirationskilde for eftertidens litterære kanon, historikernes evige interessepunkt, Julius Cæsar himself. Granit og vulkanske elementer i jordbunden er lig med maskuline og kraftige vine (i Beaujolais-sammenhæng) med god struktur og flot gemmepotentiale. Kejseren af Beaujolais? I hvert fald vine med en god tyngde.

  3. Chénas

  En sjældenhed, en lille sort diamant i Beaujolais, der frembringer fabelagtige vine. Skove dækkede engang dele af landskabet, store grønne pletter set fra skyen, fugle og folks naturlige mosgrønne habitat, navnet er en reference hertil, men hvis du spurgte munkene og romerne, var vindyrkning langt vigtigere end skovdrift. De ryddede landskabet, ud med træer og ind med vinplanter. Progressive Phillip d. 5. var enig og fremsatte et dekret: Ryd træerne og erstat dem med vinstokke. Vinene beskrives som havende en ''woodsy quality'', oversætteren kommer på prøve nu, men det er især deres liflige iris- og rosenaromaer, der giver vinene deres særpræg, og de silkebløde, velpolerede tanniner gør sit til at fuldende Chénas-oplevelsen.

   

  iStock-1219243031

   

  4. Moulin-à-Vent

  Som vinden blæser... Cru'en er opkaldt efter en lokal vindmølle på toppen af bakken, lige en for Don Quijote at gå i krig med, ikke for os andre, men cru'ens andet (uofficielle) navn er nu engang ''kongen af Beaujolais'', fordi den regnes for den fineste af dem alle. Pink granit og kvarts hersker i undergrunden og giver vinene deres intense, mørke farve, struktur og dybde. Moulin-à-Vent indskriver sig som den kraftigste i rækken af cru'er, en tannisk fætter, mindre gummeblid og mere lagringsværdig, en vin, der udvikler sig mere 'pinotsk' (jf. Pinot Noir) med tiden med sine noter af tørret frugt, svampe/trøfler og animalske toner. 

  5. Fleurie

  Her har vi til gengæld ''dronningen af Beaujolais'', en fin og net lille dame, la petite dame, med masser af parfume og femininitet iklædt en elegant robe og altid i humør til en sen souper. Hun befinder sig højere oppe med marker beliggende på de stejle skråninger for foden af La Madone. Et godt sted at starte, hvis du lige er begyndt at fatte interesse for Beaujolais eller blot ønsker en vin, der er mere elegant, blød, aromatisk og lettere i stilen end de andre cru'er - i så fald vil du blive belønnet til overflod. 

   

  iStock-187166905

   

  6. Chiroubles

  Betaget af de lettere vine? Så er charmerende Chiroubles med al sandsynlighed noget for dig. Ikke helt ulig Fleurie. Her findes regionens højest beliggende terroirs, køligere som en følge heraf, og høsten må ofte vente til senere end alle de andre cru'er, så druerne kommer i mål med deres modenhed. Beaujolais-klassiske vine, forfinede, silkebløde og super-elegante. 

  7. Morgon

  Den anden største cru i Beaujolais. Morgon. Morgon nyder også et ry som den mest kendte af alle cru'erne, i hvert fald en af dem, som mange har hørt om. Glemmes må ikke marken Côte de Py, der adskiller sig fra de omkringliggende cru'er med sin vulkanske undergrund - i modsætning til de andre, som mestendels gemmer på granit. Her er maskulinitet i lange baner og ikke mangel på tannin, godt med flæsk/kød på og vine til den kraftigere side. Det gør Morgon til en vin, der kan tåle at blive lagret en del år i kælderen, mindst 5-10 år eller deromkring. En af de tungere drenge i cru-klubben.

   

  8. Réigneé

  Den nyeste af cru'erne, det seneste ''skud på stammen'', en legeplads for nye og dynamiske winemakere med bankende, urolige hjerter og stjernedrømme. Først i 1988 fik området tildelt den eftertragtede cru-status. I Réigneé finder man også en stor koncentration af økologiske marker og producenter. En cru, som det måske ikke er så ligetil at blive klog på, fordi her både produceres kraftigere vine ala. dem i Morgon, men også mere frugtrige eksemplarer, der er nemme at slubre i sig. ''Klassens nye dreng'' udviser bestemt potentiale.

   

  iStock-1213935201

   

  9. Côte de Brouilly

  Elegante vine fra de vulkanske skråninger omkring Mount Brouilly. Vinene emmer af delikat mineralitet og saftige, fløjlsbløde fornemmelser med en indbydende frugt og en læskende syre. Mundguf for en Beaujolais-fan med hang til det feminine udtryk! Jordbunden er rig på både skifer, granit og vulkanske elementer i en god blanding. Det er bestemt fine vine, der kommer fra druerne plantet i jorden inden for grænserne af denne lille cru.

  10. Brouilly

  Den sidste i rækken af alle de fantastiske cru'er i Beaujolais. Også den sydligst beliggende, hvor klimaet bliver mere middelhavsagtigt, og temperaturen sniger sig op, varmen mærkes mere. Det er en berømt romersk løjtnant, Brulius, der har fået Mount Brouilly opkaldt efter sig, en flot gunstbevisning, der tjener til hans ære. Men nu skal det ikke handle om løjtnanter og krig, et sidespring, pardon, men om Brouilly som vinproducerende område. Blålig-sort vulkansk jord er noget, som området er kendt for, og her produceres (ofte) mundvenlige og frugtige vine, som rammer over en bred kam. Et kendt område, som har solgt deres vine til de lystige parisere siden 1769 - eller der blev det officielt tilladt for Beaujolais-bønderne, der selvfølgelig gerne ville tjene en skilling, at sælge vin til den pulserende storby, der aldrig lukker et øje. 

   

  Se vores udvalg af rødvin fra Beaujolais ved at klikke her.