• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 29-06-2022 14:31:16

Alternativer til Cremant og Champagne


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Vi kender allesammen Champagne og Cremant fra Alsace og Bourgogne. Men har du nogensinde smagt premium-bobler fra New York eller Piemonte? I dette blogindlæg dedikerer vi spotlyset til 5 vidunderlige, mousserende vine, der leverer uforglemmelige smagsoplevelser. 

Mousserende Mosel-Riesling

Mosel er i løbet af de seneste 20 år blevet en af danskernes absolutte favoritregioner, når der skal elegant og mineralsk Riesling på bordet - både i tørre og søde udgaver. Men har du nogensinde smagt en mousserende Riesling, der har fået lige så meget kærlighed i kælderen som en ægte Champagne? Top-producenten, Axel Pauly, håndhøster druerne til sin mousserende vin primært fra topmarken Lieserer Schlossberg, der med sin stejlhed og køligt vestvendte orientering frembringer frugt unik friskhed og finesse. Vinen andengærer på flaske, hvor den får lov at ligge i 2 år i kontakt med de fine gærrester for at give den delikate brødagtige karakter. Hverken druesort eller terroiret fornægter sig her - her får du mere frugt og mineralitet end en typisk Champagne og på mange måder er denne Sekt helt sin egen og en flaske som alle Riesling-elskere MÅ prøve. 

Mousserende Mosel-Riesling fra Axel Pauly - læs mere her!

Axel Pauly Sekt

Østrigs svar på Champagne

Markus Huber er en af de producenter man virkelig skal holde øje med. Den unge komet har allerede i en tidlig alder opnået stjernestatus for sine vine og ratings på helt op til 97 points hos James Suckling. En stor del af kræfterne bliver lagt i den østrigske nationaldrue, Grüner Veltliner, der fylder 75 % af Hubers stejle, kalkholdige marker i Traisental. Han har store ambitioner om at udbrede kendskabet til druesorten og hvilken bedre måde at gøre det på end at behandle den som en Blanc de Blancs-Champagne. Traisental er faktisk det eneste sted i Østrig, hvor jordbunden er mættet med ren rå kalksten, hvilket giver de perfekte betingelser for at lave elegant mousserende vin som i Champagne. Glæd dig til en krystalren vinoplevelse med cremet mousse og kølig, saltet citrusmineralitet i verdensklasse. Og prisen på denne flaske kan i dén grad give de franske konkurrenter dybe panderynker. 

Genial Grüner Veltliner som mousserende vin - se her!

Huber Blanc de Blancs

Årgangsbobler fra området med de fingerformede søer

Vi forlader Europa og tager over Atlanten til staten New York, hvor danske Morten Hallgren driver vingården Ravines i området Finger Lakes. Til trods for den store afstand er klimaet faktisk meget lig det kølige Nordeuropa, hvilket også afspejler sig i de druesorter, som dyrkes her. Her findes man alle de klassiske Bordeaux-druer samt Riesling og ikke mindst Champagne-favoritterne, Chardonnay og Pinot Noir.
Disse to sidstnævnte stortrives på Mortens ikoniske Argetsinger Vinyard - det nok største terroir i denne region. Herfra høster han druerne til sit mousserende mesterværk som han flaskelagrer i hele 6 år(!), hvilket giver en dybde og kompleksitet, der til fulde matcher en stor Vintage Champagne.

Pinot Noir og Chardonnay fra New York - se den mousserende vin fra Ravines her

Ravines-Sparkling-Brut-2013-Finger-Lakes

Piemonte goes Pink

Nu bliver det for alvor interessant. Parusso er kendt for at lave 99-points Barolo på kongedruen Nebbiolo. Nu bruger han så de guddommelige druer fra "Grand Cru"-marken Bussia i Monforte d'Alba til at lave mousserende rosévin, der sparker al konkurrence af banen. Parussos laksefarvede flagskib bliver flaskelagret i ekstreme 100 måneder svarende til over 8 år, hvilket 4 gange så lang tid som Moëts Imperial Rosé. Så har man i hvert fald en klar indikation af ambitionsniveauet hos Parusso. Glæd dig til luksuriøse årgangsbobler fra 2011, der leverer en uforglemmelige vinoplevelse - silkesmooth, cremet, mineralsk og med spandevis af modne ferskner, jordbær og komplekse brødnoter. Prøv lige at smid den ind i en blindsmagning med rosé-champagner - vi lover, at det bliver en kæmpe overraskels!

Pink Nebbiolo-bobler med 100 måneders flaskelagring - se her!

Parusso-Metodo-Classico-Spumante-Extra-Brut-100-Mesi-2011

Den bedste mousserende alkohol fri vin til dato!

Ja, nu er der sikkert nogle som vil tabe underkæben, men vi er simpelthen nødt til at slå et slag for denne alkoholfri mousserende vin fra Kolonne Null. Cuvée No.1 er Kolonne Nulls svar på en vaskeægte sparkling alkoholfri vin, der leverer alt det man forventer i f.eks. en Champagne! Familien Gleichenstein har i over 400 år lavet vin i Sydbaden, Tyskland, og nu står 11. generation og producerer alkoholfri vin i verdensklasse! Vi har netop modtaget denne anmeldelse fra Mad & Monopolet, der bekræfter at Kolonne Null sætter den højeste standard for, hvad alkoholfri mousserende bobler kan levere! 

"Havde jeg ikke vidst på forhånd, at det var alkoholfri vin, så havde jeg ikke gættet det - i hvert fald ikke på duften. Det er absolut glimrende bobler det her, som har noter af friske æbler, citrus, fersken, melon og et hint af nybagt brød. I munden er den mineralsk og med en let frugtsødme. Nok den bedste alkoholfri mousserende vin jeg har smagt." 94/100 Points 

 

Kolonne Null Sparkling