• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 22-03-2022 14:46:29

Alsace: Cremet frugt og honningfylde i glasset


Af Malene Bach

Alsace skal kendes på... Ja, hvad skal Alsace egentlig kendes på? Det Alsace, hvor Vogeser-bjergene rejser sig i baggrunden og fungerer som læ for den værste blæst og regnskyl, hvor man fra Le Grand Ballon, det højeste udsigtspunkt, tættest ved månens øje, kan lade blikket fængsles af landskabet set fra fugleblikkets vagtsomhed, landskabet med sine laserlysende vinmarker i jalousigrønt, krogede kirketårne, middelalderborge skåret ud af stenens massivitet og byer indhyllet i rødternede murstensduge. Steder, der lokker med små gader, snoede kanaler og malervenlige huse, vejen til en stedfortryllelse, der ofte varer besøget ud. Alsaces landlige middelaldercharme. 

De syv søsterdruer

Alsace er både et mål for puklende cykelturister med høj puls såvel som gastronomiske opdagelsesrejsende på jagt efter det næste madfix. Vinentusiaster kan også boltre sig og tage for sig af vinmenuen på restauranter i området, der først og fremmest er kendt for sin vin på syv særlige søsterdruer. Lær dem at kende her under jagten på drueguldet i Alsace.

 

iStock-1159273295

 

Pinot Gris: En venlig karakter og hyldest til frugten

Med de præmierede Pinot Gris-vine fra det franske vinområde er der dømt en overdådighed af cremet frugt og honningfylde i glasset, lette friskhedsfornemmelser og en flot aftegnet mineralitet i profil. Vine, som vil føles mundlækre ifølge de fleste, og som gør de færreste fortræd. Den fyldige og frugtfornemme Pinot Gris-drues stamtavle kan føres tilbage til Bourgogne, men i dag kendes den først og fremmest fra Alsace, og sådan må det være, sådan er det i hvert fald blevet, siden Chardonnay fik overtaget i Bourgogne og næppe står til at blive detroniseret inden for den nærmeste fremtid. Alsacisk Pinot Gris er en hyldest til frugten og den umiddelbare drikkeglæde.

Pyntet med stjerner og himmelglitter

Den aromatiske Riesling-drue støder man også på, når man bevæger sig rundt i vinmarkerne, knap så meget petroleum og ''våd asfalt'' i næsen, til gengæld mere friskhed og frugtighed, ofte runde og drikkevenlige vine med et åbent udtryk, Riesling for et bredt publikum. Anderledes forholder det sig, når vi tager et skridt op til Grand Cru-niveau, hvor kompleksiteten og dybden ofte når ''Vosgeser-højder'', hvor den modne frugt er nedsunket i en dyb, powerfuld mineralitet, og sanserne bader i en imponerende wow-fremkaldende vinoplevelse. Her er sofistikeret hvidvinscharme på højt plan for frankofile vinelskere, der drømmer sig væk til Alsace, mens de nyder en vinoplevelse pyntet med stjerner og himmelglitter!

 

iStock-1143258469

 

En højaromatisk drue med en intens krydret smag

Gewürztraminer-druen er også på spil her, krydret og kraftigt smagende, sjældent uden en vis portion sødme, men de alsaciske druetæmmere formår at skabe balance i vinene på den højaromatiske drue med sine intenst duftende litchi-aromaer, markblomster og olierede tekstur, en fed og overdådig fornemmelse i munden, bogstavelig talt. En drue, der ikke er som alle andre, og som næsten altid er til at kende. Da druen har en kedelig tendens til at miste sin friske syre i varme klimaer, er det alsaciske som skræddersyet til druens foranderlige karakter. Gewürztraminer kommer virkelig til sin ret, når den serveres i selskab med eksotisk mad, hvor druen, struttende af tropefrugt og med sin nette parfume, er i sit es.

 

iStock-803856212

 

En drue for aspargeselskerne

Læg dertil Muscat-druen, som deler visse fællestræk med den tunge krydderibombe Gewürztraminer. Denne er mere ''tricky'', en sorteper, for der er ikke bare én, men to varianter: Muscat á petis grains og Muscat Ottonel. Førstnævnte nyder mest prestige blandt drueguldet i Alsace. En blød frugtsmag og friskhed er det mest fornemme varemærke, der klistres på vinene, hvoraf flere er tørre og ikke sukkertunge som Moscato d' Asti - de mildt brusende bobler, teenagefavoritten nr. 1 og slik for sukkerelskerne - der forbindes med Muscat-druen. Den skarpe smager vil måske spore aromaer af hvid peber, roser, druekerner og mint i vinene, der bringer det bedste frem i retter med asparges og thaimad. En storslået vin for aspargeselskere!

 

iStock-183827748

 

Andre druer: Slanke Sylvaner, milde Pinot Blanc og bredt anvendelige Pinot Noir

Fikse og florale Sylvaner er også en specialitet i Alsace, en let vin, der føles delikat og elegant i munden, frugten er afdæmpet og smagen mild. Blide Pinot Blanc støder heller ikke mange fra sig med sit medgørlige væsen, en behagesyg drue med en åben og tilgængelig frugt, eminent til friskfangede fisk og skaldyr - ja vinene skriger næsten på en platte med alt godt fra havets køkken - denne skaldyrenes ven, der næsten altid blid og blød ved ganen. Som et ekstra kort på hånden, den druesort, der fuldender talrækken, har vi rødvinsdruen Pinot Noir, anvendt i rødvin og roséer og crémant-boblerne, i bedste kølige og slanke ''rødbærrede'' stil.

Edelzwicker: Lidt af det hele

Og har man svært ved at beslutte sig for, hvilken drue (vin), der skal have æren af at ende i glasset, kan man i stedet nyde den alsaciske vintype Edelzwicker lavet på et mix af forskellige druesorter i harmonisk samspil. Til alle, der ''nægter'' at vælge. Og det kan være svært at vælge: Skal man tage den milde Pinot Blanc, den legelette Sylvaner eller den tunge og eksotisk krydrede Gewürztraminer?

På jagt efter drueguldet i Alsace

Jagten efter drueguldet i Alsace slutter her. Også anmelderne ligger på lur efter at spotte de gode alsaciske fund på de syv søsterdruer, for det franske område er verdensberømt for sine fantastiske vine, du som vinelsker sandsynligvis vil møde på din vej, når du begiver dig rundt i det alsaciske kludetæppelandskab. For vinene, dem skal Alsace kendes på - og det med rette!

 

iStock-869786482

 

Klik her for at udforske vores udvalg af vine fra Alsace