Fund til prisen / 19-11-2019 13:11:22

5 billige alternativer til Amarone


Af Malene Bach

Navnet Amarone vækker genklang hos de fleste i vinverdenen - og ikke mindst udenfor. Danskerne har for alvor taget Valpolicellas største klassiker til sig, og Amarone har en stor plads i danskernes vinglade hjerter. Her vil vi komme med 5 bud på billige alternativer til Amarone.

Amarone er lavet på tørrede druer, hvilket giver en utrolig smagskoncentration, dybde og en anelse sødme. Det må dog kun hedde Amarone, hvis det kommer fra et bestemt, klassificeret område, er lavet på bestemte druer og efter den nævnte metode (appassimento-metoden, tørring af druerne). Men der findes andre vine, der minder om Amarone. Nedenfor er vist nogle forslag til, hvad du kan forkæle dig selv med, hvis du bare ikke kan få nok af Amarone-stilen.

italien

Zeni Costalago Rosso Veronese 2017

Bordeaux møder Valpolicella i dette eksperiment fra den velansete Zeni-familie. De har vovet at lave en vin på tørrede Merlot og Cabernet Sauvignon-druer iblandet en smule Corvina - og det er der kommet en virkelig vellykket vin ud af. Zeni forener fylden og frugten fra Valpolicella-druen Corvina med elegancen og strukturen fra Bordeaux-druerne. Costalago smager mindst ligeså godt som en dejlig Ripasso og kan erhverves til en ganske fornuftig pris! Dryppende af saftighed og med herlige noter af søde kirsebær, friskplukkede blommer, peber og grønne urter.

Galante Sangiovese Appasimento 2017

Sangiovese-druen bruges i Brunello. Men der har også været Sangiovese i gæringstanken under fremstillingen af den dejlige Galante, der vil være et oplagt valg, hvis du er vild med frugtfylden og intensiteten i Amarone-vinene. Det har kostet en lang, sej kamp med myndighederne i Italien, før producenten Cevico kunne få lov til at lave dette lille mesterstykke på Amarone-metoden. Men det har tydeligvis været kampen værd. Galante er ganske vel den første af sin slags - og monstro ikke, at andre vil lade sig inspirere af Cevico-gruppens kreativitet, der er mundet ud i en vin med masser af power og smag af kandiserede kirsebær, tørrede blommer, rosiner, chokolade og kaffebønner.

 

vinflaske

 

Il Rabdomante Montepulciano D'Abruzzo 2016 Bizantini

Luca Maroni er helt pjattet med Il Rabdomante, og han kvitterer med at skænke vinen 98 point ud af 99 mulige. Vinen har en dyb mørk farve, nærmest sort, når den bliver skænket op i glasset. Her er masser af hestekræfter - og det er svært ikke at ride med på bølgen af begejstring over Il Rabdomante, der demonstrerer sine muskler i en eksplosion af lakrids, chokolade og kirsebær i munden. Her er tale om en rigtig macho-vin, der byder på fløjlsblød frugt og masser af power, inden den lange eftersmag forsvinder med et drøn.

Amicone 2016

Det er ingen tilfældighed, at der er så stor 'navnelighed' mellem Amicone og Amarone. Vinen er da også lavet på samme druesorter og samme metode, men uden for det område, hvor vinen må hedde Amarone. Vinen har Amarone-karakter, men uden at være ligeså voluminøs, og hvis du er til Amarone i en lidt lettere stil, vil Amicone være den perfekte suppleant. Og måske du bliver ligeså vild med stedfortræderen som den ægte vare. Her er i hvert fald ingen tanniner, der skarver i munden, men kun et behageligt pift af sødme og en harmonisk blødhed. Amicone taber bestemt ikke ansigt sammenlignet med Amarone!

 

vin-2

 

Lu'Li Appassite 2018

Negroamaro, Cabernet Sauvignon og Syrah leverer en overvældende performance i denne vin, der er et sandt studie i rigdom og heftig kemi. Und die Methode? Den folkekære Lu'Li er lavet på druer, der har fået lov til at hænge længe på vinstokkene, hvorved de skrumper ind til rosiner og udvikler den samme herlige sødme og koncentration, som er et kendetegn ved enhver lækkerblød Amarone.